Tuesday, October 25, 2011

Неистине о блокади


У медијима се, између осталог, наводе следеће дезинформације:
 
-          Да је Наставно веће факултета прихватило све захтеве студената у вези са уписном политиком

Наставно веће је пристало да на буџетско финансирање упише петнаест студената Филолошког факултета који су испунили услов од 48 ЕСПБ а првобитно нису стекли услов услед политике рангирања. Међутим, наш захтев је поднет Министарству образовања и наука Републике Србије и тражимо да се 48 ЕСПБ бодова одреди као услов за буџетско финансирање на нивоу целе земље, односно свих факултета и виших школа чији је оснивач Република Србија. Ми заправо тражимо да се то законски уоквири и да се коначно изборимо за трајно решење овог проблема.

-          Да у блокади има свега 15 студената и да је то довољан доказ да они нису студенти Филолошког факултета

Број активних студената у блокади варира и из дана у дан је све већи. Током ноћи је присутан мањи број студената јер би у супротном било исцрпљујуће и погубно по све активне. Довољно је да тридесетак нас преноћи на факултету у циљу спречавања рушења блокаде преко ноћи и организације и координације редарске службе изјутра. Поред редара ноћу су најприсутнији и координатори радних група, који сада већ више од недељу дана неуморно проводе време у блокадним активностима, па су самим тим и под највећим притиском. У току дана се врши ротација више редарских смена које спречавају предавања у складу са блокадом факултета и одлукама пленума. Тешко је потврдити колико је тачно студената активно у блокади у току дана, али зато поседујемо петицију подршке студентским захтевима коју је закључно са 24.10. потписало више од хиљаду студената Филолошког факултета. Петицију можете потписати на инфо-пулту блокаде у аули факултета.

-          Да разноразне политичке и друге организације стоје иза овог протеста

    Овакве наводе потпуно осуђујемо и подсећамо да се иста тактика разбијања и разједињавања самоорганизованих студентских протеста користи већ годинама уназад.  Блокада је успостављена од стране студената који су организовани на принципима директне демократије путем пленума. Свако има право да узме учешћа у процесу доношења и спровођења одлука независно од политичких и других индивидуалних разлика. Студенти су у овој борби једнинствени, док овакве дезинформације имају за циљ да доведу до унутрашњих сукоба међу студентима. У томе не успевају и не смемо им то дозволити!

-          Да је Филолошки факултет одговорио на свих 14 захтева у складу са Законом о високом образовању

     Ми не тражимо одговоре у складу ни са каквим законом и свесни смо чињеница да реформе високошколског образовања воде супротно интересима студентске популације. Хоћемо конкретна, трајна решења и предлоге истих у вези са нашим главним захтевима:

-          Смањење школарине на износ од три минималне месечне плате
-           48 ЕСПБ као услов за буџет
-           Укидање рангирања
-          Поновно успостављање и регулисање апсолвентског стажа
                                                                              
ИСПУЊЕЊЕ ОВИХ ЗАХТЕВА СЕ ТРАЖИ НА НИВОУ РЕПУБЛИКЕ, ОДНОСНО ЊИХОВО ЗАКОНСКО РЕГУЛИСАЊЕ.

МИНИСТАРСТВО ОБРАЗОВАЊА И НАУКА ЈЕ ИНФОРМИСАНО О НАШИМ ЗАХТЕВИМА ТОКОМ ПРОТЕСТА ОДРЖАНОГ 14. ОКТОБРА 2011.

-          Да су учионице у сутерену модернизоване и да су током ове блокаде претворене у импровизоване кухиње и испрљане. Реновирани су и тоалети.

     Учионицу у сутерену користимо као спаваоницу и она је у очајном стању, из рупе у разваљеном паркету извире отвор шахт, малтер отпада са зидова и има доста влаге, једна колегиница је током прве ноћи приметила чак и мишеве. Рачунари користе холандске тастатуре. Тоалети су нефункционални, ни једна кабина не може да се закључа, не постоје даске за ве-це шоље и из канализације извиру бубашвабе. Блокада је у више наврата донирала тоалет папир и сапун.

-          Да је блокада Филолошког факултета политички протест анархистичких и марксистичких организација

     Не, блокада је заправо вођена од великог друга Карла Маркса који је устао из гроба управо у ту сврху, налази се у слушаоници 34 и лично координише блокадом. Бркати Стаљин саплиће студенте који одлазе на предавања, а Ћопави Загорац нам кува кафу у сутерену. Цео план је заправо осмислио Велики Штрумф.

-          Да је факултет изашао у сусрет захтевима студената у оквиру својих ингеренција

    Факултет нам је до сада излазио у сусрет усмереним саботажама студентског штрајка. Једину подршку на самом факултету добили смо од наших професора и то неформално. Једини вид подршке који нам факултет може пружити је придруживање штрајку, учешће свог запосленог особља на пленуму и заједнички притисак на органе надлежне за решавање наших проблема.

No comments:

Post a Comment