Tuesday, October 25, 2011

Odbijen pokušaj preuzimanja Plenuma 17.10.


U dosada najmasovnijem zasedanju od kada traje blokada, Studentski plenum Filološkog fakulteta je sinoć sa ubedljivom većinom od preko dve trećine odbio predlog studenata prodekana i parlamentaraca sa Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta, Rudarsko-geološkog fakulteta i Fakulteta dramskih umetnosti o navodnom „ujedinjenju“ studentskih protesta.

Pod ovim „ujedinjenjem“ su podrazumevali odustajanje Plenuma od zahteva za smanjenje školarina na tri minimalne plate. Takođe, učestvovanjem u pregovorima sa predstavnicima birokratskih studentskih struktura poput studentskih parlamenata ili SKONUS-a, Plenum bi indirektno priznao legitimitet, ili još gore – rukovodstvo kojekakvih „mladih lidera“ koji svake godine sistematski eksploatišu studentske proteste za svoje političke karijere.

Ovaj recept je isti svake godine. Na brzinu se podigne velika masa studenata, koja se zbrda-zdola uputi u šetnju gradom, do sedišta Vlade. Celom šetnjom rukovodi grupica studentskih birokrata koji ne polažu račune nikome. Ta ista grupica potom uđe u zgradu Vlade ili zgradu Ministarstva prosvete, dogovori simbolične ustupke ili obećanja sa predstavnicima vlasti, a potom se vrati da proglasi „pobedu“. Studentske mase, koje niko ništa ne pita se potom razilaze kućama bez ikakvog osvrta na svoj pokret, bez ikakve iole trezvene analize onoga u čemu su upravo učestvovali, ili diskusije o tome šta je uopšte postignuto.

Studentski protesti pod vođstvom ovih „legalnih predstavnika“ – jer legitimini ni po čemu nisu, a legalitet imaju zahvaljujući zakonima koji suzbijaju proteste – tako postaje deo predizborne kampanje.  Poput stranačkog džingla, studenti su tu da se pojave na kratko i nestanu kada političari i njihov podmladak završe s njima.

Studentski plenum je odbio da bude platforma za politikante i samozvane vođe.

„Legalni predstavnici“ interesa uprave među studentima se nadaju da će na šetnji u četvrtak svečano raspustiti sve studentske proteste. Plenum neće podleći tim pritiscima! Studenti ne smeju biti političke igračke!

Ovo ne znači da se pripadnici Plenuma i učesnici blokade Filološkog fakulteta ograđuju od svojih kolega. Ovo samo znači da ne pristajemo na uvredljive manipulacije i poigravanje našim materijalnim interesima.

Iskreno i prijateljski pozivamo sve koleginice i kolege da se odupru manipulacijama i praznim obećanjima.

Za plenume na svim fakultetima!

Dole školarine!

No comments:

Post a Comment