Tuesday, October 18, 2011

BLOKADA U TOKU


Uspešno je protekao i drugi dan blokade, nastava se danas nije održavala i ponavljamo da će se ova situacija nastaviti sve do ispunjenja zahteva studentskog protesta:


1. 48 OSTVARENIH ESP BODOVA KAO USLOV ZA BUDŽET
2. UKIDANJE RANGIRANJA 
3. SMANJENJE ŠKOLARINE NA IZNOS OD TRI MINIMALNE PLATE
4. PONOVNO USPOSTAVLJANJE I REGULISANJE APSOLEVENTSKOG STAŽA
Tražimo da se ovi zahtevi ispune na nivou Republike Srbije, odnosno na svim fakultetima i višim školama čiji je ona osnivač.

Studenti u blokadi su danas dobili podršku većeg broja kolega kako Filološkog, tako i drugih fakulteta u Beogradu, a što je znatno povećalo kapacitete okupacije koja je u toku. Zahvalni smo svim našim profesorima koji su danas došli na fakultet sa ciljem izražavanja podrške studentskom protestu, kao i pruženoj pomoći oko organizovanja alternativnih edukativnih dešavanja. Pokušaji održavanja regularne nastave jesu primećeni, međutim oni su sprečeni nenasilnim metodama i komunikacijom sa našim kolegama i profesorima. U 20 časova je organizovan plenum studenata Filološkog fakulteta na kome je blokada ponovo potvrđena, kao i naše nastojanje da organizaciju protesta nastavimo isključivo sa smoorganizovanima studentima na drugim fakultetima. Naš protest je organizovan na principima direktne demokratije i ne dozvoljavamo mogućnost urušavanja njegove organizacije od strane grupice studentskih "lidera" i zvaničnih studentskih organizacija. Očekujemo radikalizaciju protesta i na drugim fakultetima čiji nas studenti podržavaju ukoliko se ne ispune uslovi koje smo postavili.

Na fakultetu su uspostavljeni uslovi za boravak sve većeg broja studenata, organizovane su prostorije za spavanje, sastanke i sl. Raspolažemo zalihama hrane i zahvaljujemo se svim građanima koji su nam juče i danas donirali životne namirnice. Pozivamo sve kolege i koleginice, kao i naše profesore da se pridruže studentskom štrajku i bojkotu nastave sve do ispunjenja naših zahteva. Naše parole nisu samo prazne fraze. Znanje nije roba! Obrazovanje je civilizacijsko nasleđe koje mora biti dostupno svima zarad društvenog progresa i zato svi u blokade! Blokadom otvaramo univerzitet jer ne možemo biti pasivni pred dugogodišnjim napadom na njegovu suštinu koji država sprovodi.

Svi u blokade! Znanje nije roba!

Studentski plenum Filološkog Fakulteta

No comments:

Post a Comment