Saturday, October 8, 2011

Podrška studenticama i studentima Srbije od Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu i sindikata visokog obrazovanja i znanosti AKADEMSKA SOLIDARNOST


PODRŠKA STUDENTICAMA I STUDENTIMA SRBIJE


Drage kolegice i kolege,

u trenutku kada se u globalnim razmjerima, a još intenzivnije u zemljama tzv. tranzicije, provode mjere štednje kojima se otvoreno i bez imalo oklijevanja udara na javno dobro i socijalne tekovine, borba vas,  studentica i studenata Srbije – izlaskom na ulice i direktnodemokratskim organiziranjem – jedini je način otpora ovakvoj politici u izvedbi alijanse kapitala i birokratskih struktura. Podržavamo svaki otpor ideji da se ograničava dostupnost obrazovanja kojekakvim financijskim participacijama, podvrgava znanost interesima kapitala, a javno financiranje naših visokoobrazovnih i autonomnih institucija dodatno smanji, gradeći trasu nekim budućim privatizacijama ovog sektora.
Okolnosti neoliberalnog kapitalizma i njegove tranzicijske izvedbe  od nas iziskuju metodu borbe koja nadilazi postojeća strukturna rješenja što ona žutih sindikata, što ona političkih stranaka i njihovih podmladaka. S obzirom da su takve strukture nebrojeno puta pokazale da ne misle voditi politiku u interesu radnika i studenata, jedini način djelovanja koji nam preostaje jest upravo kroz direktnodemokratsko organiziranje. Stoga posebno podržavamo vaša nastojanja za uvođenjem ovakve metode političke borbe u cilju rušenja postojećih zakonskih okvira koja ograničavaju dostupnost obrazovanja po financijskom ključu i omogućuju privatizaciju visokog školstva.

Naša borba je jedna borba!



Plenum
Filozofskog fakulteta u Zagrebu


Sindikat visokog obrazovanja i znanosti
AKADEMSKA SOLIDARNOST


Zagreb, 7. X. 2011.

No comments:

Post a Comment