Wednesday, October 19, 2011

Saopštenje za javnost studentskog plenuma Filološkog fakulteta



NASTAVAK BLOKADE

Na svom zasedanju trećeg dana blokade plenum je raspravljao o reakciji uprave fakulteta na naš protest i postavljene zahteve. Demantujemo izjave uprave da je zvanično obaveštenje upućeno našim delegatima, odnosno plenumu studenata. O celoj novonastaloj situaciji smo informisani putem medija i koliko odatle saznajemo nije ispunjen nijedan od naših zahteva. Mi smo spremni na dogovore sa upravom fakulteta ukoliko oni žele da takvu komunikaciju uspostave sa nama i  svim našim kolegama u protestu nezavisno od fakulteta koji pohađaju. Naša borba je jedinstvena i nećemo dozvoliti pokušaje podele studenata. Odlučni smo u našem nastojanju da istrajemo zbog čega su studenti na plenumu izglasali nastavak blokade.
Studenti u protestu su do sada dobili zvaničnu podršku studenata Filozofskog fakukteta koji najvljuju aktivno pridruživanje i blokadu svog fakulteta. Zahvalni smo na neformalnoj podršci naših profesora i asistenata, ali takođe pozivamo na njihovo ozvaničenje, jer naša borba je društvena borba i borba za napredak društva, borba koje se mi ne želimo odreći i ona mora biti ujedinjujuća.  Nama nije cilj da se onemogući obrazovanje studenata i zato će studenti u protestu nadalje organizovati samostalnu edukaciju po svojim grupama nezavisno od zvaničnog nastavnog programa. Po slušaonicama će se takođe organizovati diskusije na temu naše borbe u cilju omasovljenja protesta.
Demantujemo navode pojedinih medija da je plenum konvencionalna, odnosno permanentna organizacija - plenum je direktno demokratska forma organizovanja kojom se koriste studenti u protestu. Takođe demantujemo navode da je protest vođen od strane nekih političkih grupa; svim studentima je omogućeno učestvovanje u donošenju politike protesta i to putem studentskog plenuma. Ponovo se ograđujemo od studentskog protesta organizovanog od strane zvaničnih studentskih organizacija i Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS). Poučeni iskustvom protesta organizovanih tokom prethodnih godina, pozivamo sve kolege na samoorganizaciju putem studentskih plenuma organizovanih na principima direktne demokratije koje vidimo kao jedini način da se spreči iskorišćavanja i preuzimanje protesta od strane „šačice“ studentskih lidera i stranačkih funkcionera.   Nastavljamo borbu sve do ispunjenja naših zahteva koji su upućeni u pisanoj formi, kako dekanatu Filološkog fakulteta, tako i Ministarstvu prosvete i nauka Republike Srbije. Spremni smo za četvrti dan blokade.
Svi u blokade! Znanje nije roba!
                                             Studentski plenum Filološkog fakulteta
20.10.2011.

No comments:

Post a Comment