Saturday, October 22, 2011

ZNANJE NIJE ROBA! Pismo podrške blokadama Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu od Kontekst kolektiva


Parola ZNANJE NIJE ROBA! sa kojom su naše koleginice i kolege sa Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu započele blokade svojih fakulteta je ona iza koje i Kontekst kolektiv stoji.

Transformacija socijalističkog političko-ekonoskog sistema u kapitalistički dolazi do svoje poslednje faze u kojoj se privatizuju i komercijalizuju preostala javna dobra. U tom procesu već godinama štetu trpi i sistem visokog obrazovanja koji kroz bolonjsku reformu znanje pretvara u  još jedan komoditet koji  se skupo naplaćuje. Pri tome nam se ova transformacija, od strane vlasti, predstavlja kao nužna, a mladim ljudima se podmeće priča o „dodatnoj“ vrednosti koju će imati nakon završetka skupih studija a koju će navodno unovčiti na tržištu rada. Ovo su opasne floskule koje nikako nisu utemeljene u realnosti u kojoj živimo i radimo.  Preskupe cene studiranja sve manje ljudi može da priušti - mnogi studenti su prinuđeni da prihvate najrazličitije, slabo plaćene poslove kako bi podneli namete studija. Našavši se u takvim situacijama, oni postaju svesni šta zapravo stoji iza toliko promovisanog "tržišta"; najčešće rade i bez ugovora, nemaju socijalno niti zdravstveno osiguranje, perspektiva je odavno oduzeta. Dodatna prepreka u njihovim pokušajima da samostalno finansiraju studije jeste rigorozni sistem bodovanja i ocenjivanja koji ne dozvoljava odsustvo sa nastave što dovodi do krajnjeg ishoda – nemogućnosti da se dalje školuju.

Borba za znanje je borba za javno dobro koja direktno dovodi u pitanje postavke kapitalističkog sistema. U tom svetlu ne trebaju da nas čude pokušaji kriminalizacije samoorganizovanog studentskog pokreta od strane uprava fakulteta, instrumentalizovanih studentskih organizacija i stranačkih funkcionera.

Koleginicama i kolegama koji se protestima i blokadama hrabro bore za pravo na znanje želimo da poručimo da ne trebaju da se zadovoljavaju partikularnim zahtevima. BESPLATNO OBRAZOVANJE je zahtev koji treba izneti, zato što je to moguće i zato što to doprinosi celokupnom društvu.


SOLIDARNO uz Vas,
Kontekst kolektiv

No comments:

Post a Comment