Sunday, October 16, 2011

Zapisnik sa Plenuma na FIloloskom fakultetu 14.10.2011.

Zapisnicar: Feher, Moderatori: Danica, Darko, Jovana

Nakon odrzanog protesta, studenti su zauzeli Salu heroja u Filoloskom Fakultetu u cilju razmatranja daljih aktivnosti, a s obzirom da je ministarstvo odbilo da odgovori na nase zahteve, pritom tvrdeci da nas protest nema nikakav legitimitet i da priznaju samo SKONUS.

Dnevni red: 

1. Blokada Filoloskog fakulteta (metode).
U ministarstvu nas je primio zamenik ministra, gospodin Jaukovic, on nije nista konkretno rekao, pritom tvrdeci da mi nismo legitimni predstavnici studenata. Jaukovic tvrdi da je ministarstvo uputilo odgovore na nase zahteve u vidu saopstenja za medije, iako niko od nas nije upucen u njihov sadrzaj. Detaljnije informacije nije hteo da obrazlaze, tvrdeci da je SKONUS jedini legitimni predstavnik studenata.

- Na plenumu se pokrece rasprava o metodama koje nadalje treba da sledi nasa borba.

Diskutovalo se o sledecim pitanjima:

*Blokadi fakulteta kao najproduktivnijoj opciji.

*Konstatuje se da fakulteti po pitanju ma kojih primedbi koje se ticu rada Univerziteta upucuju studenta na ministarstvo. Takodje se konstatuje da ministarstvo odbija da odgovori na nase zahteve.

*Kritikuje se predlagana ideja o studentskim zurkama u cilju mobilizacije, predlazu se radikalne metode borbe. Postavlja se pitanje zasto smo setali ulicama ako je vec zakljuceno da takav metod nema proizvoda i zasto blokada fakulteta nije vec pocela. Navodi se primer uspeha blokade Filozofskog fakulteta u Hrvatskoj, kao i blokada koje su odrzane na BU tokom 2006/2007.

*Predlaze se da se na drzavu vrsi ekonomski pritisak, konkretno blokadama mostova, takodje se kritikuju studentski parlamenti u svojoj pasivnosti prema studentskim problemima.

*Kolege sa Filozofskog fakulteta tvrde kako se slazu sa blokadom kao najefikasnijim vidom borbe, ali ukazuju na cinjenicu da na njihovom fakultetu nema potencijala za takvu aktivnost. Kolegama je predlozeno da se solidarisu sa blokadom FIloloskog fakulteta, te uspostavljanju baze studentskog protesta na tom fakultetu koja bi kasnije fizicki podrzala blokade ostalih fakulteta BU.

*Kao metoda se predlaze blokiranje ulaza studentima. Taj metod se kasnije kritikuje predlogom da se studenti pustaju u zgradu fakulteta a da se umesto toga organizuje okupacija i blokada nastave.

*Konstatuje se da postoji ozbiljna opasnost da SKONUS napadne nas protest kao nelegitiman, pa cak i da pokusa da ga preuzme i iskoristi protiv nas. Predlaze se saopstenje plenuma koje bi nas ogradilo od SKONUSa.

*Kolege sa DIFa tvrde da nema kapaciteta za blokade fakulteta te da bi alternativa trebala da bude napad na SKONUS u vidu pritiska na predstavnike SKONUSa na nasim fakultetima.

*Kritikuje se prethodni stav i insistira se da nema nikakve koristi od pritiska na SKONUS, kao i da su nas oni uvalili u ovu situaciju predlogom zakona protiv kojega si mi danas borimo. Kritikuje se ideja blokade mostova, ukazujuci na cinjenicu da je to vec praktikovano prethodnih godina i da nije proizvelo pozitivne rezultate, kao i da nas ocekuju lose vremenske prilike, te da ce organizacija protesta na otvorenom biti otezana. Ukazuje se da postoje razlicite frakcije unutar samog protesta, a u smislu metoda za koje se zalazu, te da postoji opasnost od podele medju studentima.

*Kolege iz Visoke zdravstvene skole ukazuju na problem koji njma predstavlja blokada nastave, odnosno da se njihova nastava uglavnom odvija u klinickim centrima, te da je blokada istih prakticno nemoguca.

*Ispituje se nas brojcani kapacitet potreban za blokadu fakulteta.

*Predlaze se da se u ponedeljak blokiraju salteri na Filoloskom fakultetu u cilju sprecavanja upisa, te da se nadalje vrse pripreme za sledeci protest koji bi se odrzao nakon nedlju dana, a koji bi se zavrsio blokadom fakulteta u koliko ne bi rezultirao ispunjenjem nasih zahteva.

*Predlaze se rukovodstvo koje ce da vodi protest, odnosno predstavnici koji bi delegirali radne grupe. Zakljucuje se da je ovaj predlog suprotan sa principima direktne demokratije, kao i da radne grupe za organizaciju protesta postoje, da se utvrdjuju na plenumima i da svako ko to zeli ima pravo ucesca u njima, te se ovaj predlog odbija po automatizmu.

- Na glasanje se postavljaju sledeci predlozi:

1. Blokada fakulteta nakon duzeg perioda aktivnosti (nakon sledeceg protesta)

2. Blokada fakulteta u ponedeljak

- Predlog blokade fakulteta u ponedeljak (17.10.2011.) se izglasava apsolutnom vecinom.
*Daljom raspravom i glasanjem se odlucuje da se organizuje radna grupa za blokadu koja ce otpoceti blokadne aktivnosti (u vidu blokad ulaza, saltera, nastave) u ponedeljak u 7 ujutru. Takodje se odlucuje da vec postojece radne grupe organizuju blokadni protest (bez setnje) u ponedeljak u 12 casova koji ce masovno podrzati blokadu nastave na Filoloskom fakultetu.


*Na plenumu je sakupljan novac za dalje aktivnosti, sakupljen novac nije prebrojan na plenumu i nalazi se kod Sase. 

1 comment:

  1. Oprostite, a cemu vam sluzi sakupljen novac?

    ReplyDelete