Thursday, October 27, 2011

Saopštenje povodom incidenta 27.10.2011.


Oko 15h na Filološkom fakultetu se proširila neproverena informacija o mogućoj intervenciji policije u rušenju blokade. Ova atmosfera je takođe proizvod najnovije izjave rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića kako država treba da „reši problem na fakultetima kako zna i ume, milom ili silom“. Nešto kasnije oko dvadesetak profesora se okupilo u glavnom holu Filološkog fakulteta i krenulo u verbalni sukob sa studentima u blokadi; profesori su studente vređali, cepali plakate, pisma podrške, eksponate studenata Likovne akademije i rušili barikade i ostale instalacije. U jednom trenutku je par profesora fizički nasrnulo na jednog studenta vukući ga za kosu i šutirajući ga nogama. Fizički obračun je zabeležen videokamerom i zapis se nalazi na internet- stranici youtube.com. Incident je neko od osoblja fakulteta iskoristio da ukrade ključeve iz portirnice i sa sve opremom i inventarom studenata zaključa strateški najbitnije prostorije koje blokaderi koriste. Na pitanje gde su ključevi i kako ih je neko mogao uzeti iz zatvorenog ormarića u portirnici, portiri Fakulteta nisu imali odgovor.  Studenti saznaju od neimenovanog izvora iz Suda za visokotehnološki kriminal da će država u slučaju intervencije policije prvo izazvati incident na fakultetima kao opravdanje za delovanje.

Nešto kasnije, oko 18h, na delegata Plenuma za odnose sa medijima koji je prolazio ulicom pored ulaza Rektorata fizički je nasrnuo portparol za odnose sa javnošću – Marjan Nikolić i odvukao ga u zgradu Rektorata gde ga je dočekao sam rektor Univerziteta Branko Kovačević koji zastrašivao studenta i pokušao da diskredituje neke od učesnika blokada. Podsećamo, Marjan Nikolić je osoba koja se nalazila u neposrednoj blizini Fakulteta u toku svakog od proteklih incidenata, takođe je primećen da svakodnevno kruži fakultetima i pokušava da verbalno isprovocira studente.
Oko 22.30h jedan od učesnika blokade Filološkog fakulteta je kolabirao na samom ulazu, najverovatnije usled iscrpljenosti i dehidracije. Studenti su morali da pozovu hitnu pomoć s obzirom da su sva ostala sredstva od pomoći bila u prostorijama koje su zaključane tokom incidenta.

Ponovo demantujemo navode da su svi zahtevi studenata u blokadi ispunjeni. Nijedan od naših zahteva nije ispunjen Filološki i Filozofski fakultet su i dalje u blokadi. Takođe demantujemo navode rektora Kovačevića o korišćenju bilo kakvih opijata na Fakultetu kao i o navodnom posedovanju oružja.

Svi u blokade! Znanje nije Roba!

Studentski Plenum Filološkog fakulteta
U Beogradu 27.10.2011.

No comments:

Post a Comment