Wednesday, October 26, 2011

Saopštenje za javnost Plenuma studenata Filološkog fakulteta


Plenum studenata Filološkog fakulteta prethodne večeri je odlučio da se nastavi sa blokadom zato što se povodom zahteva nisu oglasili ni Ministarstvo obrazovanja i nauke Republike Srbije, kao ni Uprava fakulteta. Neizjašnjavanje nadležnih, Plenum je protumačio kao nespremnost na saradnju sa studentima.
Uprkos izjavama dekana Filološkog fakulteta da su svi zahtevi ispunjeni, plenumu studenata nije dostavljen nikakav odgovor pisanim putem. Ovom prilikom moramo demantovati navode pojedinih medija da „nastavnici i saradnici redovno održavaju nastavu“, dok zapravo izvesni broj katedri pruža podršku potpunom obustavom nastave.
Osim toga, kruži dezinformacija da je jedan od zahteva Plenuma Filološkog fakulteta besplatno obrazovanje: verovatno usled neupućenosti medija ili nedostatka volje da dođu do istinitih informacija. (Podsećamo, zahtevi plenuma su: 48 ESPB kao jedini uslov za upis studenata u budžetskom statusu; smanjenje školarine na tri minimalne plate u Republici Srbiji; ponovno uspostavljanje apsolventskih rokova).
Jedini novi zahtev je poziv na pismenu ostavku Rektora Univerziteta u Beogradu – Branka Kovačevića. Zahtev je proizvod izjava koje je Rektor dao za medije, a koje navode da su za blokade odgovorne levičarske organizacije. Mi smo se još od početka širenja ovih dezinformacija ograđivali od ma koje političke organizacije i smatramo da je njihovo plasiranje pokušaj da se diskredituje studentski štrajk. Takođe smatramo da je Kovačević svojim nastupom doveo u fizičku opasnost studente u štrajku, a što se pokazalo napadom neo nacista.
Pojedini predstavnici Univerziteta u medijima ukazuju na povezanost sa metodama borbe studenata na Sveučilištu u Zagrebu i studenata Filološkog fakulteta; s obzirom na činjenicu da se u oba slučaja radi o studentima, sličnost u metodama borbe ne bi trebalo da izaziva čuđenje.
Radna grupa za odnose sa medijima Plenuma studenata Filološkog fakulteta
U Beogradu 26.10.2011.

2 comments:

  1. Svaka cast ljudima koji su ovo sastavljali, sjajno bajno:))))

    ReplyDelete
  2. Drage kolege,
    pička vam materina retardirana. Jeb'o ja onog ko vas takve izrodio, vucibatine raspale. Iz koje jebene ekonomije će da dođu pare za sve idiotluke koje vi tražite, maloumnici glupi? Kakav legitimitet vi izrodi mislite da imate? Je li vam palo na pamet da bih možda ja hteo da idem u tu jebenu školu i zapravo učim ono što sam upisao, pizda vam materina? Koje vi pravo sebi dajete, majmunčine zatucane? Imate li vi idioti osnovnu predstavu o otme kako funkcioniše država i društvo u kome živite?
    Srdačno,
    kolega student.

    ReplyDelete