Tuesday, October 25, 2011

Zapisnik sa Plenuma, 25. 10. 2011.

Пленум на Филолошком факултету, Универзитет у Београду, слушаоница 34, 25.10.2011.

Модератори: Вук, Стена
Записничар: Аги

Предлог дневног реда:
1)Блокада
а)Организација редара
б)Подела редарских смена
в)Јавна трибина о блокади


Дневни ред:
1)Блокада
а)Организација редара
б)Подела редарских смена
в)Јавна трибина о блокади

Отворено разговором о појачавању броја редара и одржавања блокада и како контролисати кретање лица, као и распоређивање редара. Изнето је да је блокада издржала нападе, почев од медијских, тако и од физичких – истиче се да је велика преоптерећеност редара и да им треба додатно људство.

Похваљују се учесници блокаде што су издржали читаву палету притисака. Подсећа се да блокада не сме да се прекине.

Увођење редарских смена. Разматра се стратегија блокаде, како ефикасност, тако и циљ, како је промовисати као алтернативу протестима и како привући људе на алтернативна предавања.
Говори се о последицама блокаде у смислу евентуалног проглашења нерегуларног семестра.

Стратегија блокаде – преговарачи, разјашњавање циљева.

Проблем звања, да ли дипломирани професор итд. Примећује се недостатак редара на 4. и 5. спрату анекса; констатује се да има редовних предавања. Изостаје подршка редарима. Предлаже се да прекид блокаде буде у духу студентске борбе уз поштовање тековина деветодневне обуставе редовне наставе. Помиње се да блокада треба да буде одговор на најаву декана да ће испунити захтеве.

Износи се запажање да, пошто су већ почели да памте лица редара, јер су, малтене, једни те исти – да не буду позвани на личну одговорност. Такође се помиње да треба тражити написмено формулисани одговор од декана.

Поменуто да треба разрадити генералну стратегију блокаде, где треба упутити остале како ће блокада решити легитимне студентске захтеве у њихову корист.

Скреће се пажња да би можда студентску апатију разбила радикалнија студентска борба. Такође се износе похвале на рад алтернативних предавања која су високо посећена. Подсећа на губитке наставе који се понављају. Предлаже се да, ако се већ губи настава – да се једном изнесе ово до краја. Поменуто је да блокада дискредитовала СКОНУС, као и да су блокирана два факултета, с обзиром да у Хрватској нису успели тако брзо да постигну толики успех.

Подсећа се да и даље не треба размишљати о прекиду блокаде, јер је издржала све медијске, физичке и друге претње, нападе и застрашивања. Треба радити да се ангажује још редара. Помиње се да треба анимирати студенте да се укључе у блокаду.

С тим у вези, подсећа се да треба бити спреман на губитак наставе, ако ће то омогућити гаранцију буџета. Помиње се данашњи инцидент у којем је су професори који су отишли да подрже редовну наставу – обраћали се са изузетним непоштовањем према редару који је покушао да понуди алтернативну наставу наспрам редовне – организовано су дошли из деканата да одрже редовну наставу.

Помиње се да долазе одједном људи који покушавају да сруше блокаду на пленуму и скреће се пажња на константе нападе свих врста. Подсећа се на то да треба радити како да се унапреди блокада и радикализују захтеви. Указује се да, иако ствари изгледају лоше, могу да се поправе. ПРЕДЛАЖЕ СЕ: затварање барикада, дизање морала и пропагирање да је „Факултет под управом студената“, где је почетна премиса да се прикаже непоколебљивост.

Скреће се пажња да, иако је квалитет редара несумњив – квантитет је тај који мањка. ПРЕДЛАЖЕ СЕ: прекид блокаде, али такав да ова блокада буде опомена управи, али и свима – да ће се вратити – тако што ће се промовисати идеја пленума, где ће се активно скупити више учесника, од којих ће бити анимирани да омасове блокаду. Стиче се утисак да, ако блокада не успе, да се тако уништавају шансе за студентску борбу, те се скреће пажња да губитак године за апсолвенте омести евентуално стицање адекватног звања, у смислу методике. Најављено је да је радна група за блокаду Филозофског факултета понудила просторију за учеснике блокаде са Филолошког.

Истиче се да подршка није права, да су сви „интернет хероји“, док је реалност да се тешко спречава редовна настава, између осталог, због прикупљања предиспитних обавеза. Скреће се пажња да околности, изгледа, још нису такве да мотивишу апатичне да се удруже у борби против високих школарина.

Подсећа се да треба радити на себи, јер одлуке пленума ће се боље спроводити. Даје се идеја да се људи ангажују да по својим групама промовишу учешће на блокади. Институционална борба се помиње као нешто што омета сваки вид удружења.

Напомиње се да неће ваљати да се блокада сада сама распусти. Помиње се ојачавање блокада, да замене недостатак редара.

Помиње се прљава кампања у медијима, физички насртаји на студенте, помиње се изјава ПР Универзитета у Београду, те се сматра да такво омаловажавање студената знак слабости и панике, а и помиње се да долази до комешања у редовима управе и својеврсног паничења.

Истиче се да је блокада доста постигла и исто се подсећа да треба пазити на тековине/резултате блокаде да не пропадну, али се исто ставља осврт да блокада једна од крајњих мера, да је треба допунити преговорима и институционалним деловањем, те паметно искористити постигнуто до сада.

Помињу се алтернативна предавања на Филозофском факултету као вид анимације и одржавања духа на блокадама. Помиње се подршка професора, невладиних организација, али и неких из опозиције. Помиње се да је блокада средство да студенти буду саслушани. Помиње се да су контра-аргументи, изнети агресивно према једном редару: да је ово капитализам, да треба да се плаћа. Позивају се људи да се не плаше, а Филозофски је за два дана добио 800 потписа.

Помиње се да не јењава број студената који би да иду на редовна предавања, те да ваља узети у разматрање како то искористити да, иако блокада буде полако прекинута – да се искористе резултати.

Помиње се да људи заслужују испуњење ових захтева, и напомиње се да радна група за пропаганду треба да ради на промовисању блокаде; помиње се да је ово борба коју треба спроводити и викендом и кад нису предавања. Подсећа се да нису успели ни петиције, ни протести, ни блокаде саобраћајница.

Примећује се да је самоорганизованост изванредна, како на Филолошком, тако и на Филозофском. Ово се треба гледати као постављање темеља да се борба настави убудуће. Студентска борба се треба гледати као средство грађења подршке јавности. Истиче се учешће студената Универзитета у Београду, али и осталих на Филолошком факултету. Блокада исто треба да се види као притисак на оне који воде контра-кампању, осврће се на то да ни СКОНУС не ужива више медијску пажњу. Истиче се да треба издржати.

Такође се скреће пажња на реално стање, да се ипак одржавају редовна предавања, медијска хајка, али и физички насртаји и претње. Идеја је да се не оставља посао за будућност, него за садашњост, како не би пропала залагања досадашњих студената у блокади. ПРЕДЛАЖЕ СЕ: како пренети успешну атмосферу са блокаде Филозофског на Филолошки факултет. ПРЕДЛОГ 2: скренути пажњу да људи на факултету одмарају, осим оних редара који су у смени да пазе на ситуацију изван радног времена.

Преноси се молба са блокаде Филозофског факултета да се не прекида блокада на Филолошком, те се моли да блокада на Филолошком одржи алтернативна предавања на Филозофском, а најава пуцања блокаде се приписује притисцима против учесника блокаде. ПРЕДЛОГ: Подсећа се да треба упорно и непоколебљиво ићи са ставом да је „Факултет под управом студената и да је у блокади“. ПРЕДЛОГ 2: састанак радних група за блокаду/редаре.

Помиње се да треба уљудно промовисати на редовним предавањима која се прекидају – да је блокада у току, да је Пленум стао иза тога, те игнорисати агресивне професоре. Премиса је да не може да се иде на редовна предавања, те да свако ко долази и помери барикаду – треба сматрати као напад на блокаду. Ако не помогне промовисање блокаде, онда треба приступити мирном ометању наставе. ПРЕДЛОГ: треба ротирати и људе у радним групама, не само редаре, као и да треба да се ротирају и учесници пленума.

Скреће се пажња да треба је стигло обавештење да се крене на редовну наставу, те се предлаже позив у помоћ студентима са осталих факултета да омету редовну наставу.

Узети у разматрање права у контексту и односу оних који иду на редовну наставу и оних који одржавају блокаду. Треба се осврнути на чињенице. Како се одвија промовисање блокаде и ометање наставе на предавању?

Помиње се петиција за захтеве, а сад се помиње и петиција студената који желе успостављање редовне наставе. Предлаже се употреба мегафона за ометање наставе, како би се, нпр. избегла ситуација где студенти-редари изван, нпр. Филолошког, вичу на професоре Филолошког. Скреће се пажња да Филозофски факултет изгледа боље него на Филолошки. ПРЕДЛОГ: гласање за излагача про и за излагача контра блокаде.

Подсећа се да учесници пленума треба да се труде да бираним речима обраћају пленуму, а да остали треба да се суздрже од личних напада док се излажу аргументи. Дакле, фокус на аргумент, не на говорника.

Осврће се на то да је блокада потрајала, можда, дуже него је што је требало. Постоји оправдано тумачење да има више студената за редовну наставу, него за блокаду. Треба скренути фокус на промену закона, ако не блокадом, онда кроз друге начине, попут формирања студентског тела које ће бити званично у рангу Студентског парламента, јер се кроз институције треба борити, у смислу ефикасности и економичности.

Подсећање да треба изнети клупе из слушаоница у новој згради, пре него што буду закључане, тиме чинећи клупе и остали инвентар недоступним.

Скреће се пажња да, ако редари не могу да обаве оно што су прихватили, да је боље да се склоне?

Апелује се на то да се не прекида блокада, зарад будућности деце која треба похађати боље високо-школске институције.

Осврт на институције и институционално решавање – да институције раде ваљано, зашто не помажу? Скреће се пажња да високо-школске институције не образују академске грађане, већ академски образовану радну снагу, стога, да се не гледа на квалитет наставе, већ на квантитет дипломираних. Помиње се скупљање прилога и позиви на солидарност – те позив да се самостално узме иницијатива у промовисању.

Поредак блокаде са штрајком професора у средњим школама. Ђаци су губили, али су професори добили. Самим тим, колеге имају право да протестују и подстиче се на наставак блокаде. Протест ће моћи да се омасови само тако. Ако се будемо придружили Сконусу, нећемо бити признати као легитимно тело.

Деканка неће присуствовати вечерашњем Пленуму. Предлог да се промене делегати који би сутра ишли на разговор са деканком.

Изнето је мишљење да смо могли да постигнемо извесни договор са деканком на прошлом Пленуму. Ради се о предлогу које је изнело Министарство. Позива се на питње да ли бисмо могли најкасније до прексутра да изгласамо неке услове са деканатом и да на миран и не тако погубан начин прекинемо блокаду. Тиме бисмо можда добили директну подршку за даље мењање закона.

Предлог да се ноћу има 5 редара и да се број редара повећа преко дана, јер је тада блокадна снага најбитнија. Предавања се не требају прекидати насилним путем или вербалним вређањем. Треба убедити што више људи да се придружи блокади и да треба да се покаже да се сви залажемо за боље образовање са све нас. Циљна група на коју треба највише обратити пажњу су бруцоши. Наравно, све се треба обавити на што мирнији начин.
Сматра се да је некоректно плаћати бодове који су преко 60 ЕСПБ, било да су пренети или да су добровољни вишак. Такође, професори се требају што боље информисати.  

Предлог да би блокаде требало стајати пред сваком учионицом.

Питање: Да ли постоји начин да се распусти Парламент на званичном нивоу? (законски)

Предлог за гласање: Затворити блокаде лево и десно на улазу што подразумева мању циркулацију људи. Кључне речи: Зграда је под управом студената.

ИЗГЛАСАН НАСТАВАК БЛОКАДЕ

1)    Састанак у 8 часова са деканком - ОДБИЈЕНО
2)    Слање отвореног јавног писма деканки - ИЗГЛАСАНО
3)    Јавна трибина  о блокади- ИЗГЛАСАНО
4)    Позив студентима других факултета да ојачају блокаду – ОДБИЈЕНО
5)    Позив другим факултетима да се и они прикључе блокади тако што ће и они сами покренути блокаду на својим факултетима - ИЗГЛАСАНО 
6)    Ојачавање барикада 

Да уђе у записник да је потрошено 400.00 рсд на храну, након чега је остало 2 600.00 рсд.

Састанци радних група:

Редарска служба - 23.15 у сали 35
Пропаганда и медији - 23.15 у сали 34
Радна група за алтернативну едукацију – сутра у 18 часова у сали 34


No comments:

Post a Comment